Въпреки дъждовното време, началото на фестивала бе поставено. Над 130 самодейци от целия Видински регион,

...
Въпреки дъждовното време, началото на фестивала бе поставено. Над 130 самодейци от целия Видински регион,
Коментари Харесай

Зам.-кметът на Община Видин Борислава Борисова откри третото издание на МФФ „Синия Дунав“ 

Въпреки дъждовното време, началото на фестивала бе сложено. Над 130 самодейци от целия Видински район, както и от съседна Румъния радваха през първия ден публиката с осъществяванията на национални песни и танци и с пъстротата на носиите си от сцената на Художествената изложба „ Никола Петров “ във Видин.  Фолклорното благосъстояние бе показано с цялата си хубост и многообразие.

​Международният фолклорен фестивал „ Синия Дунав “ бе открит публично от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова. „ За мен е наслаждение да Ви поздравя от името на кмета доктор Цветан Ценков и от свое име и да ви кажа „ добре пристигнали “ на това хубаво събитие, което се провежда от Община Видин и младите хора от Event Masters. Нашият град за следващ път предлага гостоприемството си на стотици самодейци, професионални артисти, музиканти, танцьори – обединени от любовта към националното творчество. Идеята е да представим разнообразието на фолклорните традиции на хората от разнообразни страни, живеещи по поречието на река Дунав, да си сътрудничим в региона на културата и създадем нови другарства “ – сподели тя. Борисова означи, че МФФ „ Синия Дунав “ е още едно доказателство, че общинското ръководство успява да осъществиамбициозната цел за превръщането на старопрестолен Видин във фестивален град. Заместник-кметът пожела на всички участници триумф и призова жителите и гостите на Видин да посетят различните прояви през трите дни нафестивала.

След самодейните сформира феновете имаха опция да се насладят на изявите на танцьорите, музикантите и певиците от Ансамбъл „ Дунав “, които сътвориха чудесно настроение в дъждовната вечер. По-късно публиката посрещна с доста аплодисменти младите и надарени изпълнители – народната певица Петя Панева, станала известна от телевизионния музикален формат „ Гласът на България ” и клавириста Митко Денев. 

На 3 септември (събота) фестивалът продължава от 11:00 ч. с представлението „ Еко вълшебници “ на Държавен куклен театър –Видин, а от 12:00 ч. е хоротеката за деца. Ще има и детска работилница от 13:00 ч. до 17:00 ч. След това стартира концертната стратегия с присъединяване на самодейци от България и чужбина. За поредна година на фестивала гостува танцов състав „ Фалмис “ – Унгария, който ще излезе на сцената в 19:30 ч. От 20:00 ч. ще  слушаме осъществяванията на младия и успешен народен артист Валентин Велчев.  В 21:00 ч. е началото на концерт-спектакъла на отбор „ Българе “ и Албена Вескова.

Входът за всички прояви в МФФ „ Синия Дунав “ е свободен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР